Excel Formüller


Microsoft Office Excel - Formüller

          Önceki konumuzda Excel'e biraz giriş yaptıktan sonra bir seviye yukarı çıkalım. Formüllere göz atalım. 
        "Peki bahsettiğimiz formüller ne?" diye bir  soru geliyor ise aklınıza hemen bunu cevaplayalım.
Excel'de aklımıuza gelebilecek neredeyse tüm matematik formülleri var arkadaşlar. Mesela çözmeye uğraştığımız bilmem kaçıncı dereceden denklemler olsun,  bilmem kaç rakamlı sayılar ile işlemler olsun, Excel neredeyse akla gelebilecek bir çok şeyi yapabiliyor. Başarılı bir veritabanı diyebiliriz.

        Ben örnek olarak 2-3 formül göstereceğim. Ufaktan formüllere göz atalım.

  • Matematik işlemlerinden "Toplama" ile başlayalım. Oldukça basit aslında her türlü kolaylık sağlanmış. Hücrelerimizdeki rakamları toplayacağız ama bunu Excel yapacak. Hücrelere rakamlarımızı yazdık. Hücrelerimizi seçtik ve "Formüller" sekmesinden "Matematik ve Trigonometri" kategorisinden "Topla" formülünü seçiyoruz. Yan hücreye çıkan sonucu yazıyor.
  • Bunu sekme işlemlerinden değilde formül yazarak yapmak istersek "Formül Çubuğu" kısmına üstte ki kutucuğa =TOPLA(HücreNo:HücreNo) şeklinde yazıp "Enter" tuşuna basıyoruz. 
  • Başka bir formül yapalım. Matris çözelim. Daha doğrusu Excel'e çözdürelim. 3 bilinmeyenli denklemi matris ile çözdürelim. Denklemimizi öncelikle yazıyoruz. Denklemimizi yazdıkdan sonra bilinmeyenleri matris şeklinde yazıyoruz. Onuda yaptıktan sonra "Matematik ve Trigonometri"den "Devrik Dönüşüm" formülünü seçiyoruz. İşlemi yapılan hücrelerimizi seçip "Enter"a basıyoruz ve işlemimiz tamamdır. Bunu yazarak yapmak istersek yani formülü ve işlemi yazarak yapmak isterse =Devrik_Dönüşüm(HücreNo:HücreNo) şeklinde yazıyoruz.
  • Şimdi ise matrisimizin tersini alacağız bütün adımlar aynı sadece formülümüz değişiyor. Bu formülümüz =Dizey_Ters(HücreNo:HücreNo) oluyor.

                                                                    Tayfun KALAYCI





   
SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder