Kelime İşlemcisi (Writer) - LibreOffice

KELİME İŞLEMCİSİ

   Önceki Writer konumuzda Microsoft Office Word'den bahsetmiştik. Bu konumuzda Microsoft Office kadar ünlü olmasada ücretsiz olarak kullanabileceğimiz en kullanışlı kelime işlemcilerinden olan Libre Office Writer'dan bahsedeceğiz.
   Daha önce Libre Office hakkında bilgi vermiştik. Bilgilerimizi pekiştirelim. Nedir bu Libre Office ?

   Libre Office, aşırı özgür ve ücretsiz bir ofis programıdır. Libre Office programını ön plana çıkaran sebepler şunlardır arkadaşlar;
  • Ücretsizdir ve özgür bir ofis uygulamasıdır.
  • Microsoft Office'e para vermek istemeyenlerin rahatlıkla kullanacağı bir ofis yazılımıdır. Bunun sebebi ise Microsoft Office'in her dosyasını açabilen özgür bir ofis uygulamasıdır.
Libre Office'e biraz giriş yapalım.



  • İlk adım olarak cümlelerimizi maddeler halinde yazmayı gösterelim. Libre Office'de bunu yapmak zor değil tabii ki. Metnimizi yazıyoruz. Metnimizin tümünü seçip sağ click'e tıklayıp "Madde İmleri ve Numaralama.." seçeneğine giriyoruz arkadaşlar oradan maddeleme stilini seçiyoruz. Cümlelerimiz maddeleniyor
  • Şimdi ise maddelediğimiz metnimizden bir cümleyi yani bir maddeyi vurgulayalım. Bunu "Biçemler" sekmesinden yapacağız. Vurgulama şekli  2'ye ayrılıyor. Vurgulama ve kuvvetli vurgu. Vurgulamada daha ince bir yazı şekliyle vurgulayabiliyor. Kuvvetli vurgu ise seçtiğimiz maddeyi iyice vurgular yani şöyle söyleyeyim, cümleyi kalınlaştırır özel ölerek vurgulamak isterseniz seçtiğiniz maddenin altını çizebilirsiniz.
  • Biçemler sekmesinden alıntı, kaynak metin, vurugulama, biçim düzenleme gibi fonksiyonları gerçekleştirebiliriz. İstediğimiz fonksiyonu seçmek yeterli oluyor. Şimdi ise seçtiğimiz metnin rengini değiştirerek farklı şekilde vurgulayalım. Maddemizi seçerek renk kısmından rengini değiştirip farklı bir şekilde vurgulayabiliriz.
  • Bu adımımızda farklı bir şey göstereceğim. Örneğin bir tablo oluşturuyoruz diyelim. Tabloyu yukarıdaki "Tablo" sekmesinden istediğimiz sütun ve sekmede ayarlayıp oluşturabiliriz. Tablomuzun içini doldurduktan sonra tablomuzun tümünü seçip "Biçemi Düzenle" seçeneğine giriyoruz. Bir pencere ile karşılaşıyoruz. Bu pencereden tablomuz ile ilgili düzenlemeler yapabiliyoruz. Örneğin vurgulama sekmesinden vurgulamak istediğimiz yerleri seçebiliyoruz. Anahat ve numaralandırma sekmesinden numaralandırma işlemini yapabiliyoruz. Şeffaflık sekmesinden tablomuzu şeffaflaştırabiliyoruz. Kenarlık sekmesinden tablomuza kenarlık yapabiliyoruz. Girinti ve aralıklardan tablomuzdaki metinlerin girintilerini satır aralıklarını ayarlayabiliyoruz. Hizalama sekmesinden kutu içindeki metnin hizasını ayarlayabiliyoruz. Yazı tipi sekmesinden tablomuzudaki yazı tipini değiştirebiliyoruz. Yazı tipi efektleri sekmesinden  yazı tipimize efekt ekleyebiliyoruz. 
  • Bu adımımızda resim ekleyeceğiz. Ekle sekmesinden resimi seçebiliriz ve resmimizi ekleyebiliriz. Resmimizi Microsoft Office Word kelime işlemcisindeki gibi fazla özelleştiremiyoruz. Libre Office'de bu sınırlıdır. Boyutunu etrafında çıkan noktalardan ayarlayabiliyoruz.

                                                                                                               Tayfun KALAYCI
SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder