İnternet


İnternet


   Yaşadığımız şu çağ içinde internetin ne kadar gerekli olduğunu ne işe yaradığını hayatımızda ne kadar kolaylıklar sağladığını hepimiz biliyoruz. Aslına bakarsanız internetin temelinin ne olduğunu internet hakkında ki bir çok terimin ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Bu temel internet hakkında ki terimlere değinelim.

IP 

  IP adresi açılımı ile yazarsak "Internet Protocol Adress" bizim binevi internet üzerindeki kimliğimizdir. İnternete bağlanan herkesin bir IP adresi vardır.. Her sunucunun sitenin kendine has bir IP adresi vardır. Bu demek oluyor ki örneğin bir site düşünelim bunu tarayıcımıza sitenin adını yazarak giriyoruz ama şöyle bir şeyde var o sitenin IP adresini tarayıcımızın adres kısmına yazarakta girebiliriz. Uzun süredir cihazlarımızda IP adreslerimiz IPv4 olarak dağıtılır. 

IPv4 

  Internet Protocol Version 4 kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. IPv4 şu zamanda en çok yaygın internet protokolüdür. Bu protokol TCP/IP ana makine IP adresiyle tanımlanır.
IP adreslerimiz 32 bitten oluşur. 0 ile 255 arasında bir ondalık sayıya dönüştürülür aralarına nokta konularak ayrılır. IP adresimizi bilgisayarımızda komut istemcisine "ipconfig" yazarak öğrenebiliriz. 2014 yılında IPv4 dağıtımı bitmiştir. En kısa zamanda versiyon 6'ya geçiş yapılacağı söylentileri var.. Versiyon 6'nın yazılış formatı v4'e göre oldukça farklı. Versiyon 6 2^128 şeklindedir.

Mac Adresi 

  Mac adresi internete bağlanan her cihazda olan bir adrestir. İnternete bağlanan herhangi bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. IP adresi ile Mac adresinin arasındaki farkı anlamak biraz zor olabilir bunu IP adresi yazılımsal, Mac adresi donanımsal olarak düşünebiliriz. Mac adresimizi komut istemcisine ipconfig/all yazarak öğrenebiliriz.

TCP/IP 

  Bu terimi kavramak oldukça basittir. Transfer edilen dosyanın transfer olup omadığını kontrol eden protokol biçimidir. Dosya göndermek veya almak için FTP sunucusu gerekir. TCP'de gönderilen bilgiler kontrol edilirken UDP'de kontrol edilmez.

DHCP Server 

  Bu terimde kolay kavranabilen terimlerdendir. İnternet IP adreslerini dağıtan switch üzerinde bulunan sistemdir.

Ağ Geçidi 

  Bu terimi ben şöyle açııklıyorum , farklı dilleri konuşan 2 ağ arasındaki tercüman.  Farklı ağ iletişim kurallarını kullanan iki bilgisayar ağı arasında veri çerçevelerinin iletimini sağlayan ağ donanımıdır.

LAN ve WAN 

  • LAN : Local Area Network yani yerel ağdır. Sınırları belli bir alanda, aralarında bağlanmış bilgisayarlardan oluşur. örneğin bir ofis ortamı ya da internet kafeler buna en güzel örnektir.
  • WAN : Wide Area Network yani geniş alan ağıdır. Bundan kastımız şehirler arası ülkeler arası hatta kıtalar arası bile olabilir. Bu ağa bağlanabilen bilgisayar sayısı oldukça fazladır.

Ethernet ve Wireless 

  • Ethernet: Bir donanım ile bilgisayarlar arasında ağ oluşturmaya yarayan yöntem diyebiliriz. 
  • Wireless : Kablosuz bağlantı alanı anlamına gelen Wireless Fidelity internete kablosuz erişimi sağlar.

Router - Switch - Hub

  • Router : Yönlendirici anlamına gelmektedir. Mesela iki farklı ağımız var diyelim, birisi İzmir diğeri Iğdır bu iki ağ arasında köprü oluşturur. Bu köprü görevini gören cihazlara router deriz.
  • Switch : Anahtarlama diyebiliriz. Her bir veriyi iletim kanalına ayrı bir yol ayıran cihazlardır.
  • Hub     : Bilgisayarları birbirlerine bağlayan merkezi birleştirme cihazı diyebiliriz.

Server - Client


  • Server : Sunucu anlamına gelmektedir. Herhangi bir ağ üzerinde bir uygulamayı ya da bir veriyi farklı kullanıcılara, sistemlere dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel ad olarak tanımlayabiliriz.
  • Client : İstemci veya müşteri anlamına getirebiliriz. İnterneti bir merkezi ağ olarak düşünelim. Bir bilgisayar internete bağlanarak web sitelerini ziyaret ediyorsa o bilgisayar istemci bilgisayardır.


Proxy Sunucusu

  Vekil sunucusu anlamına gelmektedir, internete bağlanma sırasında kullanılan bir ara serverdir. Örneğin bir internet sayfasına erişim sırasında doğrudan bağlantı yerine tarayıcı vekil sunucuya bağlanır ve hangi sayfayı istediğini söyler. Vekil sunucu gerekiyorsa o sunucuya bağlanır ve içeriği alır.


Firewall 

  İnternet Güvenlik Sistemi anlamına gelmektedir. İnternet üzerinden bağlanan clientlerin sisteme erişimini kısıtlayan ve genellikle bir ana internet bağlantısını sağlayan servis olarak çalışan bilgisayar üzerindeki yazılıma verilen isimdir.

E-posta Sunucuları

  Günümüzde kullanmayan kişi sayısı oldukça düşük seviyededir. Çünkü internet erişimine ulaşan herkes istemese bile kullanır internet üzerinden posta gönderme sistemidir ve oldukça yaygındır.

Komut İstemcisi ve İnternet

  • ping : Bilgisayarımızdaki verinin karşıdaki sunucuya iletime süresine ping denir.
  • traceroute : Örneğin bir siteye giriyoruz. O siteye girerken hangi adımlardan aşamalardan sunuculardan geçtiğimizi listeleyen uygulamadır.
  • nslookup : Dns serverinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için kullanılır.
  •  
  • Halk arasında en fazla karıştırılan konulardan birini kısaca özetlemek istiyorum. 1 Bite = 8 Bit
  • Adres yazarken Http(s) güvenilir anlamına gelmektedir. Lisansı alınmış sertifikalı site anlamına gelir.


  
                                                                                                                                                                  Tayfun KALAYCI







SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder